• Persoonlijke aanpak
  • MfN register mediator
  • Het kind staat centraal
Tel: (06) 21 69 59 60

Echtscheiding mediation hoeft niet duur te zijn

Als je gaat scheiden, komt er ontzettend veel op je af. Er moet veel geregeld worden en vaak heeft een scheiding ook direct invloed op je financiële situatie. Deze kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot duizenden euro’s. Maar zo hoeft het gelukkig niet te zijn!

Scheiden met behulp van een advocaat versus scheiden via een mediator.

Scheiden via een advocaat is aan te raden als jullie in ‘staat van oorlog’ verkeren. Zo niet, en jullie hebben de intentie om er op een of andere manier samen uit te komen, dan is echtscheiding via mediation ook financieel een stuk aantrekkelijker. Het hele spel met advocaten en rechters is hierdoor niet meer nodig.

Een goede echtscheiding mediator helpt jullie tot elkaar te komen, de communicatie met jezelf en je partner aan te gaan en vanuit dit bredere perspectief goede afspraken te maken. En de tarieven van een advocaat zijn over het algemeen hoger dan die van een mediator. Bovendien hebben jullie dan samen 1 mediator tarief en dus afzonderlijk maar de helft van de kosten.

Indicatie tarief echtscheiding mediation: € 1.700,-
Totaal (inclusief indienen door advocaat bij rechtbank en rechtbankkosten) indicatie: € 2.200,-

Echtscheiding mediation hoeft niet duur te zijn

Als je kiest voor echtscheiding mediation, dan kies je ervoor om er samen uit te komen. Een van de voordelen van echtscheiding mediation is dat de procedure snel is en de kosten beperkt blijven. De duur van mediation, in uren en doorlooptijd, hangt ervan af hoe ingewikkeld het conflict is en hoe ver de ‘conflictpartijen’ uit elkaar staan. Gemiddeld zijn 3 - 5 mediationgesprekken van 1,5 uur nodig om tot gezamenlijke afspraken te komen.

Kosten bij echtscheiding mediation

Als je kiest voor echtscheiding mediation, dan ziet het kostenpatroon er ongeveer (gemiddeld) als volgt uit:*
- Mediationgesprekken 4 x 1,5u € 1.000,-
- Op stellen van stukken (ouderschapsplan, omgangsregeling, echtscheidingsconvenant) € 465,-
- Maken alimentatieberekening (kinder- en partneralimentatie) € 185,-
- In dienen gezamenlijk verzoek echtscheiding / ontbinding door advocaat bij rechtbank € 225,-
- Griffierechten € 152,- pp

*Let op: dit is een schatting gebaseerd op gemiddelden.

Subsidie bij echtscheiding mediation

Wat veel mensen niet weten, is dat de Raad voor Rechtsbijstand subsidie verleent aan mensen die scheiden. Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo krijg je al subsidie als jouw inkomen of dat van je partner minder dan € 39.400,- per jaar bedraagt.

Afhankelijk van je inkomen en van je persoonlijke situatie, kan het zijn dat de eigen bijdrage die je zelf moet betalen voor jouw deel van de scheidingskosten tot een minimum wordt beperkt. Tevens wordt het griffierecht door een toeveoging van de Raad voor Rechtsbijstand verlaagt naar € 41,50 pp.

In ons intakegesprek kijken we altijd mee naar jullie persoonlijke situatie en dienen wij (indien daar aanleiding voor is) de subsidieaanvraag voor je in bij de Raad voor Rechtsbijstand. 

Wil je meer weten?, neem dan contact met ons op!

Of kijk bij geselecteerde interessante links.

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend kennismaken?

Neem dan contact op door onderstaand formulier in te vullen:

Klantervaring

Heel prettig hoe je te werk gaat. Dank daarvoor.
P.

Aangenaam ik ben Ine Bolssens

Als echtscheidingsmediator ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van gesprekken om tot het beste resultaat te komen.

Waarmee kan ik je helpen?

Overzicht van onderwerpen bij scheiding

Stel je wilt gaan scheiden,  waar moet je dan allemaal aan denken? Download nu onze document 'overzicht van onderwerpen bij scheiding' en krijg overzicht om vanuit rust te komen tot goede afpsraken te komen.